+31 (0) 762010008 info@helios-solar.nl

Zonnepanelen in de winter?

We naderen langzaam het einde van het jaar. De dagen worden korter en de zon zien we minder.

Logisch dat je je afvraagt of het niet beter is te wachten met de aanschaf van zonnepanelen tot de zomer.

Bij de beantwoording van deze vraag is het belangrijk om je te realiseren dat de aanschaf van zonnepanelen voor de lange termijn is, en niet alleen voor de zomer. 

Zonnepanelen werken op zonlicht: zodra zonlicht het paneel raakt, wordt dit licht omgezet in energie. De opbrengst van de zonnepanelen kan variëren van dag tot dag, maand tot maand en van seizoen tot seizoen. Dit heeft onder andere te maken met de stand van de zon, de lengte van de dagen en de temperatuur.

In de zomer staat de zon hoger aan de hemel en schijnt langer, in de winter staat deze relatief laag waardoor het zonlicht dus minder intens is dan in de zomer. Om het meeste uit je panelen te halen moeten ze zoveel mogelijk licht opvangen. Een jaar telt 8760 uur, waarvan we gemiddeld 1500 zonuren hebben, het westen van het land wat meer t.o.v. het oosten. De maanden november, december en januari zijn de maanden met de minste opbrengst. 

Een zonnepaneel functioneert op licht, warmte daarentegen vindt een paneel niet zo fijn. Bijvoorbeeld: op een warme en zonnige zomerdag kan een zonnepaneel 65 graden worden, dit kan zorgen voor 20 % minder opbrengst. Bij elke 10 graden temperatuurstijging boven de 25 graden, daalt de stroomopbrengst met circa 5 %. Elektrische geleiding verloopt zelfs beter bij kou. Dus een mooie zonnige winterdag kan je, ondanks de lage zonstand en korte periode van licht, een leuke opbrengst bezorgen.

Als we dit omzetten in cijfers is het zo, dat in de periode oktober tot maart de zonnepanelen nog steeds 30 % van de jaarlijkse energie opwekken. De overige 70 % wordt tussen april en september opgewekt. 

Het is dus waar dat panelen in de zomer meer rendement leveren, maar misschien niet zo heel veel meer dan je in eerste instantie zou verwachten! Door juist in de winter je zonnepanelen te laten installeren, ben je op tijd klaar voor de eerste zonnestralen in het voorjaar.

Next