Waarom zijn de prijzen zo hoog?
Momenteel gaan de energieprijzen door het dak. De energie tarieven stijgen zo hard dat gas en elektriciteit in 2022 onbetaalbaar dreigt te worden voor grote groepen Nederlanders.
De aardgasprijs is de afgelopen maanden in de hele wereld fors gestegen. Momenteel zijn de gasvoorraden in Europa lager dan andere jaren. Dit heeft als belangrijkste oorzaak dat de economie zich vele malen sneller herstelt van de coronapandemie dan was voorzien.
Hierdoor is het energieverbruik overal ter wereld sterk toegenomen en is er veel gas nodig.
Daarnaast is Nederland geminderd met het winnen van gas in Groningen waardoor we een stuk afhankelijker zijn van andere landen.
Rusland en Noorwegen zijn één van de belangrijkste leveranciers van aardgas voor Europa. Zij hebben door onderhoud aan de aardgasvelden moeite om meer aardgas te leveren. De prijs van aardgas is bepalend voor de energieprijzen.
Voor de productie van warmte en elektriciteit is aardgas nodig, het is dus een logisch gevolg dat de hoge gasprijs ook de warmte en elektriciteit duurder maakt.
Wat betekent dit voor jouw energierekening?
Voor de beeldvorming: vorig jaar betaalde je ongeveer € 0,30 cent ( exclusief belastingen en heffingen) voor een kubieke meter gas. Inmiddels is die prijs boven de € 1 euro geschoten. En bovenop die euro komt dan ook nog de belasting en btw die je als gebruiker moet betalen.
Ik heb een energiecontract met variabel tarief
Bij een energiecontract met variabel tarief heb je een contract afgesloten waarbij de tarieven kunnen wijzigen. De prijzen die je voor je energie betaald zullen in januari flink omhoog gaan. Sommige leveranciers gaan met hun prijzen in november al omhoog.
Ook wanneer je nu een nieuw contract gaat afsluiten zul je al snel een stuk meer gaan betalen dan in je oude contract.
Ik heb een energiecontract met vast tarief
Als je op dit moment een contract hebt met een vaste prijs dan zal je, tot dat je contract afloopt, nog niet zo veel merken qua prijsstijging. Als dit contract wél afloopt en je niet overstapt naar een ander contract zal deze omgezet worden in een doorlopend contract voor onbepaalde tijd en dan zal je wel de variabele tarieven gaan betalen, iets wat veel consumenten niet eens weten.
Wat de prijzen exact zullen gaan doen zal ook voor een groot deel afhankelijk zijn van aankomende winter. Bij een zachte winter gebruiken we minder gas, groeit het aanbod hierin weer en betalen we er minder voor. Bij een strenge winter gaat de verwarming omhoog en is er meer gas en energie nodig. In dat laatste geval zullen de prijzen wellicht verder door stijgen.
Contractueel gezien lijkt het bij een strenge winter dus misschien beter om een contract voor een jaar vast te leggen met vaste tarieven. Let er wel op: als de temperaturen meevallen, betaal je misschien voor een langere tijd meer dan je zou willen.
Het kabinet heeft deze maand besloten om diverse maatregelen te nemen om de energierekening voor Nederlanders te verminderen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening en daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022. In de praktijk betekent het dat de daling van het belastingdeel per huishouden gaat verschillen omdat dit afhankelijk is van het verbruik per huishouden.
Volgens Milieu Centraal is je huis isoleren op dit moment het beste dat je kunt doen.
Ook het aanbrengen van ledverlichting en investeren in zonnepanelen zijn goede maatregelen.
Tot slot: 5 simpele tips die helpen om je energierekening te drukken:
- Korter douchen; de gemiddelde Nederlander doucht per keer 9 minuten! Dit kan natuurlijk ook korter.
- Houd ramen en deuren gesloten wanneer de verwarming aan staat; zo vervliegt de warmte niet.
- Trek binnenshuis eens een warme trui aan. Hierdoor kan je thermostaat misschien net iets lager.
- Zet de thermostaat s ’avonds een paar graden lager, maar niet te laag. Bijvoorbeeld van 19 naar 18 graden een uur voordat je gaat slapen en op 17 graden zodra je naar bed gaat.
- Verwarm alleen de kamers waar je verblijft.